Egyre többen bojkottálják a női és férfi bokszvébét

sport
2023 február 15., 10:12

A kanadai ökölvívók nem vesznek részt az idei férfi és női boksz világbajnokságon. A férfiak az üzbegisztáni Taskentben májusban, a nők az indiai Új-Delhiben márciusban versenyeznek.

A kanadaiak mellett Nagy-Britannia, Csehország, az Egyesült Államok és Írország sportolói nem indulnak.

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) tavaly tavasszal megtiltotta orosz és belarusz sportolók részévtelét a versenyeiken. Azóta gyökeres fordulat történt. Előbb a két ország sportolóinak felfüggesztését szüntette meg, majd bejelentette: az oroszok és a belaruszok saját zászló, címer és himnusz alatt versenyezhetnek.

A bojkottáló országoknál a biztosítékot az oroszok és belaruszok szereplése vágta ki, de tiltakoznak az orosz Umar Kremljov vezette nemzetközi bokszszövetség átláthatatlan működése, pénzügyi szabálytalanságai miatt is. Attól félnek, hogy az orosz és belarusz sportolók saját zászló alatti szerepeltetése miatt a boksz lekerül az olimpia műsoráról. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a bokszszövetség viszonya már amúgy is feszült, a tokiói olimpián a bokszversenyeket a NOB szervezte, az IBA-t kizárták.

Kremljov korábban azt mondta, a NOB azért üldözi az ökölvívást, mert ő orosz állampolgár.

Kiéleződött a vita az orosz sportolók esetleges olimpiai részvétele körül azok után, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször felszólította a NOB-ot: zárják ki az orosz és fehérorosz sportolókat a 2024-es párizsi játékokról. Az ukrán elnök azok után fogalmazta meg követeléseit, hogy a NOB januárban bejelentette: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben részt vehessenek az olimpián. A bonyolult helyzetet Bede Márton elemezte.

(MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.