Nyomoz a rendőrség a kirándulásnak álcázott kitörés napi neonáci megemlékezés miatt

bűnügy
2023 február 25., 11:41

Gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a BRFK a "becsület napján" a Normafánál tartott neonáci megemlékezés miatt - írja a Népszava. Február 11-én ugyanis úgy szervezett a Normafán lévő katonasírhoz megemlékezést a szélsőjobboldali Légió Hungária, hogy azt csak "kirándulásként" jelentették be a Pilisi Parkerdőnek.

Az 1945-ös kitörésre megemlékező újfasiszta csoportok nagyon változatos trükkökkel próbáltak a megemlékezésekhez engedélyt szerezni, egyszer például antifasiszta csoportként próbáltak lefoglalni egy területet a Várban, hogy a vészkorszak zsidó áldozataira emlékezzenek. A Normafán Incze Béla, a Légió Hungária vezetője egy másik trükkhöz folyamodott: az erdőbe szervezte a megemlékeztést, ami nem számít közterületnek, ezért nem kell bejelenteni a rendőrségen az ottani rendezvényeket. Csak a Pilisi Parkerdő Zrt.-től kell engedélyt kérni, amit állítása szerint meg is kapott.

photo_camera A Normafánál "kiránduló" szélsőjobbosok. Fotó: Légió Hungária

Csakhogy, mint kiderült, nem megemlékezésre, hanem kirándulásra kértek és kaptak engedélyt a neonácik. Ez azután derült ki, hogy Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke „állampolgári közérdekű bejelentéssel” fordult a parkerdő tulajdonosi jogait gyakorló Agrárminisztérium vezetőjéhez, Nagy István miniszterhez. A minisztérium közleménye szerint nem felelős azért, hogy engedélyt kaptak a szélsőjobbos megemlékezők, mert az erdőtörvény értelmében pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából saját felelősségére bárki lehet az erdőben. A BRFK viszont, miután a Népszava többszöri megkeresése után eljárást indított a sajtóban megjelent hírek és fotók alapján, gyülekezési joggal való visszaélés gyanújával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.