Egy brit miniszter szerint talán nem a legbölcsebb ötlet lovaggá ütni Boris Johnson apját

külföld
2023 március 10., 12:15

Nem tartja bölcs ötletnek Robert Jenrick brit bevándorlásügyi miniszter, hogy a kettővel ezelőtti miniszterelnök, a csőfos körülmények között távozó Boris Johnson saját édesapját is lovaggá üttetné.

Stanley Johnson.
photo_camera Stanley Johnson. Fotó: OLI SCARFF/AFP

A brit miniszterelnököknek a szokásjog szerint távozásuk után jogukban áll kitüntetéseket és címeket osztogatni. Johnson eredetileg száz emberét akarta jelölni, de a BBC értesülései szerint azóta ezt a számot már megfelezték.

De nem is a kitüntetésekre, főúri címekre, lovaggá ütésre nomináltak száma okozott botrányt, hanem az, hogy a jelentések szerint Johnson az édesapját, a volt európai parlamenti képviselő Stanley Johnsont is felterjesztette lovagi címre.

Jenrick, aki amúgy Johnson alatt is szolgált két évet lakásügyi miniszterként, a hírekre reagálva azon merengett, hogy általában sem a legjobb ötlet, hogy egy volt miniszterelnök saját rokonait jelölje kitüntetésekre. A konkrét esetről annyit mondott, "meglátjuk majd, hogy végül kik kerülnek fel a listára, és hogy a kormány mit lép majd erre". Korábban már többen követelték Rishi Sunak miniszterelnöktől, hogy akadályozza meg Stanley Johnson lovaggá ütését.

Boris Johnson amúgy még miniszterelnökként saját öccsét, Jo Johnsont már nemesi címre terjesztette fel. (Via BBC)