Drónra kötötte a telefonját, hogy segítségkérő üzenetet tudjon küldeni

külföld
2023 március 13., 05:42

Casey Ryan, a 37 éves fotós az Oregon állambeli Eugene-ban a barátjával együtt úgy döntött, kirándulnak egy jót a behavazott hegyekben, csakhogy az utak a vártnál is havasabbaknak és jegesebbeknek bizonyultak. Késő délután egy Mercedesben rekedt nőre bukkantak a Willamette nemzeti park mélyén, megpróbálták kihúzni az autóját, csakhogy a pickupjuk szintén belecsúszott egy hóbuckába. Hiába próbálták kiásni, rövidesen kiderült, hogy erre semmi esély sincs.

Mivel térerő egyáltalán nem volt, és forgalom sem – 30 mérföldre voltak a legközelebbi lakott településről –, ezért segítséget sem tudtak kérni, és közben közeledett az este. Ekkor jutott szóhoz a leleményesség. Casey Ryan kitalálta, hogy papírtörlőbe csavarja a telefonját, ráköti a kis kamerás drónjára, és a magasba repíti, hátha ott lesz annyi térerő, hogy útjára induljon a feleségének címzett segítségkérő üzenet. És így is lett.

Bár a bajba jutottaknak az éjszakát az autóban kellett tölteniük, másnap a Lane megyei seriffhivatal önkéntesei megérkeztek és kiszabadították őket. Jason Bowman kutatási-mentési koordinátor azt mondta, 2007 óta foglalkozik ilyesmivel, és ez volt a legegyedibb módja a segítségkérésnek a praxisában. A seriff hivatala is megdicsérte Ryant a leleményességéért, de egyúttal figyelmeztette is, hogy máskor ne kirándulgasson tisztítatlan utakon a téli zimankóban. (Washington Post)

photo_camera Fotó: Lane County Sheriff's Search and Rescue