11,3 milliárd forintnyi talált pénzt adtak le a becsületes tokióiak tavaly a rendőröknek

külföld
2023 március 16., 16:03

A tokióiak összesen 3,99 milliárd jen, vagyis 11,3 milliárd forint elvesztett készpénzt adtak le a helyi rendőrőrsökön a tavalyi évben. Ez az összeg új rekord lett a 14 millió lakosú városban.

A japán dologi jog szerint a talált pénzt kötelező bevinni a rendőrségre. A megtalálók ugyanakkor igényt tarthatnak az összeg 5-20%-ára, amennyiben a pénz visszajut az eredeti tulajdonosához. Ha három hónapig senki sem jelentkezik érte, akkor pedig a teljes összeget megtarthatja a becsületes megtaláló. Ha viszont ezzel a jogával nem él valaki, a pénz az önkormányzat tulajdonává válik.

A rendőrség tájékoztatása szerint a tavalyi évben 480 millió jent adtak vissza a becsületes megtalálóknak.

Japán rendőrök őriznek egy halom jent
photo_camera Japán rendőrök őriznek egy halom jent Fotó: AFP

2022-ben közel 3 és fél millió talált tárgyat adtak le a tokiói rendőrségeken. A legtöbbet személyigazolványból és jogosítványból kapták a rendőrök, de beérkezett hozzájuk 300 ezer elhagyott kesztyű is.

A becsületesség azonban nem mindig segíti a japán rendőrök munkáját. Januárban például 23 millió forintnyi készpénzt talált egy kukás Hokkaidóban. Amint a hatóság ezt bejelentette, 13 ember jelentkezett, hogy ő vesztette el a pénzt. A rendőrségnek áprilisig kell eldöntenie, melyikük mond igazat. Amennyiben ez nem sikerül nekik, az összeg a szapporói kormányé lesz. (via The Guardian)