Kiberbiztonsági kockázatot jelenthet a ChatGPT egy tanulmány szerint

TECH
2023 március 21., 06:26

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítója, az ESET tanulmánya szerint, a ChatGPT, az OpenAI nevű cég mesterséges intelligencia rendszere, ami két hónappal az elindítása után már 100 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik, kiberbiztonsági kockázatot is jelenthet.

Azt írják, a bűnözők visszaélhetnek a chatbottal, így elősegíthetik, hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni, ez pedig az eddigieknél is nagyobb adathalász-támadások új hullámát idézheti elő.

Tanulmányuk szerint bár az OpenAI épített biztonsági mechanizmusokat a termékbe, hogy megakadályozza annak rossz célokra való felhasználását, de ezek nem mindig bizonyulnak hatékonynak vagy következetesnek. Egy háborús térségből való meneküléshez pénzügyi segítséget igénylő üzenet megírására irányuló kérést például átverésnek minősített és elutasított a rendszer, zöld utat kapott viszont egy hamis e-mail megírásával kapcsolatos kérelem, amely arról akarta tájékoztatni a címzettet, hogy megnyerte a lottót. Független beszámolók szerint az egyes régiókban az eszköz alkalmazásprogramozási felületéhez való hozzáférést megakadályozni hivatott ellenőrzések szintén sikertelenek voltak.

Ami azonban az ESET szakértői szerint a legnagyobb probléma, hogy a kiberbűnözők is használják a ChatGPT-t. A fejlesztések által minden eddiginél több ember lehet képes nagyszabású, meggyőző, hibáktól mentes, és célzott kibertámadások és csalások, például az üzleti e-mailekkel elkövetett csalások végrehajtására. A kiberbiztonsági vezetők többsége, 51 százaléka arra számít, hogy a ChatGPT segítségével egy éven belül sikeres kibertámadást követnek el.

Csizmazia-Darab István, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője szerint mindenkinek figyelnie kell, hogy felismerje az online csalások árulkodó jeleit, valamint fel kell készülni arra, hogy egyre több ilyen e-mail érkezik majd. (MTI)