Heteken belül kiengedhetik a börtönből Oscar Pistoriust

bűnügy
2023 március 30., 12:05

Hamarosan szabadulhat Oscar Pistorius. A gyilkosságért elítélt dél-afrikai paralimpikon ügyében a pretoriai feltételes szabadlábra helyezésekben illetékes bizottság pénteken dönthet. Pistorius 13 éves büntetésének felét töltötte le ez idáig. A döntés várhatóan az utolsó fejezete lesz a hosszú évek óta az egész világot megrázó történetnek, írja a Guardian.

Pistorius - akinek mindkét lábát amputálták, és paralimpiai és olimpiai futóként lett világhírű - 2013-ban ölte meg barátnőjét, Reeva Steenkampt. Az atléta négyszer lőtte meg fürdőszobájának ajtaján keresztül a nőt. Pistorius azzal védekezett, hogy azt hitte, betörő van a lakásban, és ezért adta le a lövéseket.

Oscar Pistorius a pretoriai bíróságon 2016-ban.
photo_camera Oscar Pistorius a pretoriai bíróságon 2016-ban. Fotó: MARCO LONGARI/AFP

Pénteken a bizottságnak arról kell döntenie, hogy "a börtönbüntetés elérte-e a célját" - mondta Singabakho Nxumalo a dél-afrikai köztársaság büntetés-végrehajtás szóvivője.

2014-ben Pistoriust első fokon gondatlan emberölés miatt ítélték el, és ötévnyi börtönt kapott. Később az ügyészség fellebbezése nyomán 2015-ben elítélték szándékos emberölés miatt, és végül 13 év öt hónapnyi börtönbüntetést kapott.

A dél-afrikai törvények értelmében a büntetés felének letelte után bocsátható valaki feltételesen szabadlábra.

A világot megrengető Pistorius-ügyről ezekben a cikkekben írtunk.