Németország hozzálát a fű legalizálásához

drog
2023 április 12., 14:28

Németországban lépésenként fogják legalizálni a kannabiszt, jelentette be szerdán Karl Lauterbach egészségügyi és Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter. A termesztést és a forgalmazást különleges egyesületeknek, kannabiszkluboknak engedélyeznék. Ezekben maximum 25 gramm füvet lehetne venni, és havonta legfeljebb 50 gramm lenne megengedett. Otthon saját célra legfeljebb három növényt lehetne nevelgetni.

A második lépés az lenne, hogy bizonyos modellrégiókban tesztelnék a szakboltokon keresztül történő árusítást. A teljes legalizálás és az általános forgalmazás egyelőre nem került szóba.

Az egészségügyi miniszter szerint a cél egyelőre az, hogy biztonságossá tegyék a füvezést, ezért hoznák létre az ellenőrzött forgalmazást. „Harcolni akarunk a feketepiac ellen, csökkenteni akarjuk a kábítószerrel kapcsolatos bűnözést” – mondta Lauterbach. Az eddigi szabályozást kudarcnak nevezte, mert a drogokkal kapcsolatos bűncselekmények száma egyre nő, viszont a kormány belátja, hogy a büntetőjogi szigorítás nem vezetne sehová. Szerinte a legalizáció a feketepiacnak fáj majd a legjobban.

Cem Özdemir és Karl Lauterbach
photo_camera Cem Özdemir és Karl Lauterbach Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Lauterbach elmondta, semmiképpen sem a holland modellt szeretnék bevezetni, mert szerinte ott továbbra is a feketepiacról szerzik be a füvet, miközben vannak legális fogyasztási helyek. Németországban nem létezhet egyszerre a kettő.

Özdemir szerint az erről szóló első törvényjavaslatot már márciusban benyújthatják. Az ellátási láncokról szóló második szakasz viszont már csak a nyári szünet után várható.

Eredetileg a német kormány sokkal átfogóbb legalizációt tervezett, azonban az uniós jog miatt erre nem volt lehetőség, ugyanis az EU megköveteli, hogy a tagállamok kriminalizálják az illegális drogkereskedelmet.

A keresztényszociális (CSU) bajor kormány azonnal tiltakozni kezdett a legalizációs tervek ellen. Markus Söder tartományi miniszterelnök a Twitteren tévútnak nevezte a tervet, ami nem oldaná meg a problémákat, csak újabbakat teremtene. (Spiegel)