Végre van vevő a volt mexikói elnök luxus Boeingjére

külföld
2023 április 21., 18:42

A baloldali Manuel López Obradort 2018-ban választották meg Mexikó elnökének, és azóta akar túladni az elődje által használt luxusrepülőn, egy Boeing 787 Dreamlineren. Most végre sikerült neki, a tádzsikisztáni kormány 92 millió dollárt (31 milliárd forint) fizet a gépért.

Az üzlet nem mondható frenetikusnak, de mivel a gép ötödik éve áll - Obrador a kereskedelmi járatokkal repül -, és fenntartására folyamatosan költeni kell, még így is megérte. Obrador elődje, Enrique Peña Nieto idején ugyanis 218 millió dollárrért vették meg a gépet. Pár éve még azt remélték, hogy akár 150 millió dollárt is túl tudnak rajta adni.

A most eladott gép egy 2016-os felvételen, amikor Peña Nieto akkori mexikói elnök megérkezik a berlini Tegel reptérre
photo_camera A most eladott gép egy 2016-os felvételen, amikor Peña Nieto akkori mexikói elnök megérkezik a berlini Tegel reptérre Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A repülőgép árából két nyolcvan ágyas kórházat építenek Mexikó legszegényebb két államában, az ország déli részén, a Csendes-óceán partján fekvő, egymással szomszédos Guerreróban és Oaxacában.

A gép minden elképzelhető luxussal fel van szerelve, hogy mást ne mondjunk, a falát márványból készített díszek borították. Obrador szemében a repülő pazarló elődje hivatali idejének szimbóluma volt. (Guardian)