Beássák magukat az oroszok a zaporizzsjai erőműnél

háború
2023 május 19., 07:41

Az orosz katonai erők az elmúlt hetekben megerősítették a védelmi pozíciójukat a Zaporizzsja atomerőműben és környékén, mert a szemtanúk szerint ellentámadásra számítanak.

Az oroszok új árkokat ástak a város körül, és újabb aknákat helyeztek el. Több hónapja állítanak fel lőállásokat is az erőmű épületeinek tetején, és hálókat feszítenek ki a drónok ellen, a megfigyelő kamerákat a támadás várható iránya felé fordították.

Az ukrán katonai hírszerzés, az orosz védelmi minisztérium és a Roszatom egyelőre nem reagált az ellentámadás biztonsági kockázatával kapcsolatos megjegyzésekre. Egyes nukleáris iparági szakértők azonban aggódnak, és arra figyelmeztettek, hogy ha az erőmű megsérül, az az emberekre, a környező területekre és a háborúra is súlyos hatással lesz.

Petro Kotin, az ukrán Energoatom nukleáris ügynökség vezetője a Reutersnek azt mondta, nem hiszi, hogy az ukrán erők közvetlenül az erőmű ellen indítanának támadást, ehelyett megpróbálhatják visszavonulásra kényszeríteni az oroszokat az utánpótlási útvonalak elzárásával.

Az ENSZ nukleáris felügyelete szerint erősödik a katonai jelenlét és aktivitás a térségben, ezért azonnal fellépést sürgetnek. (Reuters)