Meghalt Rolf Harris, a világhírű pedofil, aki megfesthette II. Erzsébet portréját

GYÁSZ
2023 május 23., 15:38

93 éves korában meghalt Rolf Harris ausztrál zenész, festő, televíziós személyiség, jogerősen elítélt pedofil bűnelkövető.

A rákkal küzdő férfi egyesült királyságbeli otthonában hunyt el, családja és barátai körében, még május 10-én. A hatóságok azért csak most hozták nyilvánosságra a halálhírét, mert Harris a pedofil bűncselekményei miatt annyira elszigetelődött, hogy ügynöke sem volt, aki megerősítette volna az információkat.

Rolf Harris 1952-ben érkezett Ausztráliából az Egyesült Királyságba. A BBC-nél sikeres karriert futott be, az 1960-as évektől az egyik legismertebb televíziós személyiségnek számított az országban.

Több művészeti ágban is sikeres volt. Zenészként többször fellépett a Glastonbury fesztiválon, 30 stúdióalbumot adott ki. Festőként övé lett a lehetőség, hogy 2005-ben elkészítse a királynő hivatalos portréját.

Rolf Harris 2017-ben
photo_camera Rolf Harris 2017-ben Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Karrierje azután tört meg, hogy 2014-ben jogerősen elítélték négy lány és fiatal nő ellen elkövetett szexuális visszaélésekért. Az akkor 84 éves Harris 5 év 9 hónap szabadságvesztést kapott.

Egyik áldozata a lánya barátnője volt, akit 13 éves korától huszonéves koráig zaklatott. A nőt vallomása szerint egész életére traumatizálta, ahogyan a férfi bánt vele.

Harris 2017-ben szabadult a börtönből, ahol csak 3 évet töltött le. Ezután egy másik perben hét újabb bűncselekménnyel vádolták meg. A bíróság három vádpontban felmentette, a maradék négyben nem tudott ítéletet hozni.

Tetteiért soha nem kért bocsánatot, áldozatnak tartotta magát.

(via The Guardian)