Elemésztheti a sárga irigység a székelyeket, mostantól nem Székelyföldön áll a földkerekség legnagyobb székelykapuja

idióta rekordok
2023 június 04., 10:09

Felavatták a világ legnagyobb székelykapuját Sokorópátkán, egy nappal a nemzeti összetartozás napja előtt – írta meg a Győrplusz. Az ötlet a tudósítás szerint Vajda Péter helyi vállalkozótól származott, aki több környékbeli vállalkozóval összefogva „indította el az építkezés folyamatát”. A projektben több mint hatszáz civil adakozó és kétszáznál is több kétkezi munkás, valamint fafaragó mester vett részt.

„Valamit szerettünk volna alkotni. Úgy gondoltuk, a székelykapu a magyarság legnagyobb jelképe, hisz bárhol is állítanak fel egyet a világban, mindenki tudja, a magyarok nevéhez fűződik” – mondta az avató ünnepségen Vajda Péter. Aki külön kiemelte: az akció politikamentes volt, mindenki civilként segítette sikerességét adományaival.

Felszólalt Balogh László, a Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülés vezetője is, ekképpen: „Sokkal többet kapok és kapunk majd ettől a kaputól, mint, amit beletettünk.”

Az eseményen továbbá elhangzott, hogy egy kápolnával és egy rendezvényhelyszínnel bővül rövidesen a székelykapu melletti terület.

Székelykapu átadása Sokorópátkán
photo_camera Politikamentes avatás Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Krizsán Csaba/MTI/MTVA
Székelykapu Sokorópátkán
photo_camera A méret mint lényeg Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Krizsán Csaba/MTI/MTVA