Elkóborolt egy teknős Skóciában

ÁLLAT
2023 június 21., 07:32

Megerősíti óvintézkedéseit Tommy, a hatvanéves szárazföldi teknős skót tulajdonosa, adta hírül az év első kánikulai napján a BBC, mintegy hivatalossá téve az uborkaszezon kezdetét. Cathryn Scott azután kényszerült újabb óvintézkedésekre, hogy Tommy, a BBC beszámolójában meghatározatlan, de a mellékelt fotó alapján mórnak vagy görögnek tűnő teknős selkirki otthona kertjéből elszabadulva majd másfél kilométerre, a falu másik végére kóborolt.

Két görög, egy karolinai és egy orosz teknős a felsenkircheni állatkert teknőssimogatójában.
photo_camera Két görög, egy karolinai és egy orosz teknős a felsenkircheni állatkert teknőssimogatójában. Fotó: Malte Ossowski/SVEN SIMON/Picture-Alliance/AFP

Tommy közben három forgalmas úton, a városközponton és egy gyaloghídon is átkelt.

Scott már negyven éve vigyáz Tommyra, akinek ugyan nem ez az első szökése, de először csavargott el ilyen messzire. Legutóbbi szökésekor, 2017-ben már a kert közvetlen közelében megtalálták.

Akik nem ismernek közelről teknőst, talán meglepődhetnek, hogy hogyan lehet képes ilyen távolságok megtételére egy közmondásosan lomha állat. Jómagam húsz éven át vigyázhattam egy szegélyes teknősre, amelyik nyáron egyrészt meglepően fürge, másrészt döbbenetes távolságokat képes megtenni. Nagymarosi házunk kertjében naponta több kilométernyit volt képes körözni.

"Arranban voltunk hosszúhétvégézni, közben egy barátunk vigyázott rá. Amikor hazaértünk, nem volt a karámjában, és a kertben se találtuk. Posztoltunk a Facebookra. Másnap este kaptam egy üzenetet, hogy a Riverside Öregek Otthonánál kószál a réten, a falu másik végén" - mesélte Scott, aki azt gyanítja, hogy Tommy önerőből csak a High Streetig, a főutcáig juthatott, ahol valaki továbbsegítette. (Via BBC)