Többezer kilométer távvezeték épülhet Németországban

külföld
2023 június 26., 07:12

Több ezer kilométernyi nagyfeszültségű távvezeték kivitelezésére készül kiadni engedélyt a német szövetségi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur. Közleményük szerint 2024 végéig 2800, 2025 végéig további 4400 kilométer távvezeték építését hagyhatják jóvá az erősen iparosodott déli és nyugati régiók ellátásához az Északi-tenger térségében létesített szélerőműparkokban termelt zöld árammal.

A hatóságnál jelenleg egy 440 kilométeres szakasz elbírálása van folyamatban. "Jól haladunk, és minden lehetőséget kihasználunk az eljárások felgyorsítására" - közölte Klaus Müller, a felügyelet vezetője. Elmondása szerint egyelőre csak az elosztóhálózat egyes szakaszain van előrelépés, de "a jövő évtől kezdve jelentős szakaszokra fogunk tudni kivitelezési engedélyeket kiadni".

Müller tájékoztatása szerint a következő években összesen 14 ezer kilométernyi távvezeték épülhet, de a tartományokon belüli építkezéseket nem a Bundesnetzagentur, hanem a tartományi hatóságok engedélyezik.

A villamosenergia-távvezetékek nagy részét a föld alatt fogják vezetni. Ennek ellenére egyes helyeken bírálatok és aggályok merülnek fel a projektekkel szemben és jogi lépésekkel fenyegető polgári kezdeményezések hátráltatják azok engedélyezését. Müller részben ennek is tulajdonítja a szövetségi politikusok és a gazdasági élet által régóta szorgalmazott távvezeték-bővítések lassú előre haladását. (Via MTI)