Tartalék vezetékről működik a Zaporizzsjai Atomerőmű, miután megszakadt a kapcsolat a fővonalon

külföld
2023 július 04., 14:03

Az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőmű kedden kora reggel elvesztette a kapcsolatot a külső fő áramvezetékkel, így kénytelen a nemrég helyreállított tartalék energiaforrásokra támaszkodni a nukleáris biztonság és védelem érdekében, közölte Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

photo_camera Fotó: ANDREY BORODULIN/AFP

A megmaradt 750 kilovoltos Dnyeper-áramvezetékkel - a konfliktus előtt rendelkezésre álló négyből - helyi idő szerint hajnali 01:21-kor szakadt meg a kapcsolat. Renat Karcsa, a Roszenergoatom vezérigazgatójának tanácsadója szerint az ukránok kapcsolták le a vezetéket, írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Ukrajna nem reagált az állításra. A RIA orosz hírügynökség a Telegramon azt írta, hogy a sugárzási szint normális maradt, a távvezeték leállása nem okozott problémát.

A 750 kV-os távvezeték kiesése miatt az erőmű átállt az egyetlen rendelkezésre álló 330 kV-os tartalékvezetékre, amit például az erőmű hűtővízének szivattyúzásához használtak, írta a NAÜ honlapja. Ez a vezeték négy hónappal ezelőtt megsérült, csak július 1-jén kapcsolták vissza az erőműhöz.

„Ezúttal az erőmű elkerülte a teljes áramkimaradást - ami korábban hét alkalommal fordult elő a konfliktus során -, de a legutóbbi távvezeték-szakadás ismét jól mutatja az erőmű bizonytalan nukleáris biztonsági és védelmi helyzetét” – mondta Grossi.