A migránsok ügye okozta a holland kormánykoalíció vesztét

külföld
2023 július 07., 19:31

A holland kormánykoalíció összeomlott, miután több napos tárgyalás után sem nem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről.

A migrációs politikáról hónapok óta folynak viták a koalíción belül. A kormányfő által vezetett liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt (VVD) és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szigorításokat szorgalmazott a Hollandiába érkező menedékkérők számának korlátozására, míg a balliberális 66-os Demokraták (D66) és a Keresztény Unió Pártja ezt elutasította.

A nézeteltérések egyik oka a menedékkérők „két státuszú rendszerének” kialakítása körül összpontosult, amelynek értelmében a menedékkérők a kérelmezési folyamat kezdetén vagy A vagy B státuszt kapnának, és ez határozná meg, hogy milyen jogokkal rendelkezhetnek. Az A státusz állandó tartózkodási engedélyt jelentene, a B státusz ideiglenes lenne. A vita konkrétan arról szólt, hogy a B státuszú személyek jogosultak-e családegyesítési jogokra is.

A VVD különbséget kíván tenni az üldöztetéssel szembenéző menekültek és a háború elől menekülők között. A párt az utóbbi csoportba tartozó menekültek hozzátartozói számára szeretné megnehezíteni a Hollandiába való beutazást. A Keresztény Unió Pártja és a D66 ezt a javaslatot elfogadhatatlannak találta.

Rutte a G20 találkozón.
photo_camera Mark Rutte Fotó: FIRDIA LISNAWATI/AFP

A menekültügyi válság már a kabinet megalakulása során is vitatott téma volt. A kormánypártok, a VVD, a D66, a CDA és a Keresztény Unió Pártja eltérő elveket és nézeteket vallanak ebben a kérdésben.

Mark Rutte negyedik kormánya 2022 januárjától van hatalmon, Rutte pedig 2010 októbere óta, ezzel Orbán Viktor után az Európai Unióban ő van a legrégebb óta hatalmon.

(via MTI)