Diszkrimináció miatt perli a CNN-t a volt háborús riporterük

külföld
2023 július 10., 06:26

Bepereli a CNN-t a csatorna korábbi háborús riportere, aki munka közben szenvedett maradandó sérülést, a CNN mégsem segítette a rehabilitációját, és a nő szerint faji alapon nem adtak neki munkát.

Saima Mohsin fogyatékossággal élővé vált egy baleset után, amikor Jeruzsálemből tudósított az izraeli-palesztinai konfliktusról. Mohsin lába sérült meg, amikor a vele dolgozó operatőr áthajtott a lábán, ezzel olyan szöveti károsodást okozva, hogy az újságíró azóta nem tud járni és teljes munkaidőben dolgozni.

A brit-pakisztáni származású újságíró az állítja, hogy amikor a 2014-es balesete után alternatív feladatokat és támogatást kért a rehabilitációhoz a CNN-től, a csatorna visszautasította. Mohsin megkérdezte, hogy külföldről tudósító újságíró helyett lehetne-e műsorvezető, mire azt a választ kapta, hogy „nem úgy néz ki, mint akit keresnek erre a munkára”. Három évvel később pedig a CNN felbontotta a szerződését.

Mohsin végül úgy döntött, hogy keresetet nyújt be a munkaügyi bíróságra Londonban, amiért a sérülése után nem támogatták a munkavégzésben.

„Keményen dolgoztam, hogy nemzetközi tudósító legyek, és szerettem a CNN-nél végzett munkámat. Sokszor kockáztattam az életemet a CNN-nek adott megbízatással, és azt hittem, hogy támogatni fognak, de nem” - mondta Moshin.

Az újságíró faji és fogyatékosságon alapuló diszkrimináció mellett azzal is vádolja a CNN-t, hogy nemi alapú bérszakadékot tapasztalt a cégnél. A CNN nem kívánta kommentálni a vádakat. (Guardian)