Újabb dél-afrikai gepárd pusztult el Indiában, nem alakul jól a visszatelepítési program

ÁLLAT
2023 július 12., 08:58
Egy namíbiai gepárd érkezik az indiai Kuno Nemzeti Parkba 2022. szeptember 17-én
photo_camera Egy namíbiai gepárd érkezik az indiai Kuno Nemzeti Parkba 2022. szeptember 17-én Fotó: -/AFP

Újabb gepárd pusztult el az India közepén, Madhja Prades államban található Kuno Nemzeti Parkban.

Tejas egyike volt annak a 12 gepárdnak, amiket idén telepítettek át Dél-Afrikából az ázsiai országba.

A gepárdokat egy korábban soha nem indított visszatelepítési program részeként helyezték el a Kuno Nemzeti Parkban. A 2022-ben életre hívott program eredeti célja az volna, hogy újra meghonosítsák azokat a gepárdokat India szívében, amik 70 évvel ezelőtt kihaltak.

Tavaly 8 állatot telepítettek át Namíbiából Indiába, idén 12 további követte őket Dél-Afrikából.

A kezdeti jó tapasztalatok után az elmúlt hónapokban a program összeomlani látszik. Négy felnőtt és három kölyök gepárd pusztult el belátható idő alatt.

Márciusban a Namíbiából betelepített gepárd, Sasha veseelégtelenség miatt múlt ki. Áprilisban egy Dél-Afrikából érkezett példány, Uday szívproblémák miatt pusztult el. Néhány héttel később a szintén Dél-Afrikából hozott Daksha egy másik hímpárduccal folytatott küzdelemben vesztette életét. Májusban három Namíbiából érkezett kölyök gepárd pusztult el a nagy hőség okozta kiszáradás miatt. Tejasra most olyan súlyos nyaki sebekkel találtak rá, hogy az állatorvosok már nem tudták megmenteni az életét. A sérülés eredetének okait még vizsgálják.

Bhupender Jadav indiai környezetvédelmi miniszter még májusban is úgy nyilatkozott, hogy biztos a program sikerében. A politikus azt mondta, hogy viselik a halálesetekért a felelősséget, de folytatják a programot.

A gepárdok eredetileg a Közel-Keleten, Közép-Indiában és a szubszaharai térségben honos állatok, de területeik elveszítése és az orvvadászat terjedése miatt sok helyen kihalás szélére sodródtak. 7100 kifejlett példány él még belőlük a Földön.

Az indiai vezetők és szakértők szerint a gepárdok visszatelepítése segítene helyreállítani az ország ökoszisztémáját és a vadon élő állatok élővilágát. (CNN)