A kedvezőbb kamatozású lakáshitelekkel óvatosak vagyunk, a 30-40%-os thm-ek nem riasztanak el

gazdaság
2023 július 13., 07:31

Miközben május végéig a felére esett a felvett lakáscélú és fogyasztási hitelek mennyisége a megugrott kamatok miatt, addig mindennapi kiadások finanszírozásában szerepet kapó likviditási hitelek, vagyis a folyószámlahitelek és hitelkártya-tartozások adatai azt mutatják, hogy "egyre kevésbé tudnak kijönni a magyar családok a hónap végére a jövedelmükből, így azt kényszerből hitelből egészítik ki" - írja a Biztosdöntés.hu közleménye.

Május végére 300 milliárd forint fölé emelkedett a lakosság folyószámlahitel jellegű tartozása. Utoljára tíz éve, 2013-ban volt példa arra, amire most: a folyószámlahitelek állománya hét egymást követő hónapban is emelkedést mutatott, a keretek kihasználása tavaly november óta mutat éves összevetésben folyamatos növekedést, olvasható a közleményben.

Az oldal pénzügyi szakértője, Gergely Péter ennél is aggasztóbbnak tartja, hogy 2015 februárja óta még nem volt olyan magas a lakosság hitelkártya tartozása, mint idén májusban: a kártyabirtokosok 146 milliárd forinttal tartoztak a hónap végén a bankjuknak. Ez utóbbi azért különösen aggasztó jelenség, mert a hitelkártya tartozás döntő része hónapról-hónapra kamatos kamattal növekszik, így az éves 26,44 százalékos átlagos hitelkártya-kamat havi 2 százalékot meghaladó tehernövekedést takar, és esetenként akár 50 százalék fölötti thm-et is eredményezhet.