„Más pártoknak ez csak aprópénz, nekünk viszont súlyos érvágás”

belföld
2023 július 13., 17:14

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) „tiltott pártfinanszírozás” miatt 11 millió forintos bírságot akasztott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) nyakába. Az ÁSZ átláthatatlansághoz kapcsolódó vádakkal két további ügyben is vizsgálódik a párt pénzügyei után, miközben az már most arról adott ki közleményt, hogy a büntetés miatt veszélybe került a működése.

„Más pártoknak ez csak aprópénz, nekünk viszont súlyos érvágás: a költségvetésünk jelentős hányada esett ki egyik pillanatról a másikra” – olvasható az MKKP honlapján.

A számvevőszék a bírságot azért szabta ki, mert szerinte 2020-ban és 2021-ben a párt szervezte tábor és az irodájuk bérlése során nem volt eléggé elkülönítve, hogy közül mit fizetett a párt, és mit a Savköpő Menyét Alapítvány, azaz a pártalapítványuk.

A párt vitatja ennek és a további két ellene folyó vizsgálatnak a jogosságát. Azt írják, a Magyar Államkincstár nem hajthatná végre külön eljárás nélkül a bírságot, július 4-én viszont már azzal szembesültek, hogy a büntetés felét, 5,6 millió forintot le is vontak a nekik járó finanszírozás összegéből.

A párt szerint annyira nagy kiesésnek számít ez nekik, hogy ha nem sikerül növelni a bevételeiket, akkor kénytelenek lesznek a töredékére visszavágni a városfelújító és egyéb projektjeiket.

A párt mindezek miatt arra kéri támogatóit, hogy támogassák őt.