Viharok jégesővel és szélviharral: három megyében a legmagasabb, piros riasztást adták ki

belföld
2023 július 13., 04:29

A legmagasabb fokozatú (piros) riasztás van érvényben Somogy, Tolna és Baranya megyék egyes járásaiban heves zivatarok veszélye miatt. A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli veszélyjelzése szerint további kockázatokat jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. További öt megyében (Vas, Zala, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun) másodfokú (narancs) riasztás van érvényben, szintén a heves zivatarok miatt.

A csütörtök reggeli viharok első áldozata - mint minden elképzelhető időjárásé - a MÁV volt. A vasúttársaság közleménye szerint a vihar miatt a Kaposvár-Gyékényes-Murakeresztúr-Nagykanizsa vonalszakaszon, továbbá Boba és Ukk, valamint Abaliget és Bükkösd között feszültségkimaradás miatt áll a forgalom, Sávoly és Zalakomár között pedig a biztosítóberendezés is meghibásodott. Ezért a Székesfehérvár-Nagykanizsa, a Dombóvár-Gyékényes, a Celldömölk-Boba-Zalaegerszeg, a Dombóvár-Pécs vonalon 60-90 perccel nőhet a menetidő, Nagykanizsa felől a dél-balatoni vonalszakaszra jelentős késéssel érkeznek a távolsági vonatok.

A riasztást az indokolja, hogy a meteorológiai szolgálat szerint hidegfront érkezik az országba, amely nagy területen, kiterjedten, több hullámban okozhatja heves zivatarok kialakulását. A legvalószínűbb az, hogy a nap második felére a déli, délkeleti és keleti tájakra korlátozódnak a leghevesebb zivatarok. A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás lehetséges.

Mindezekkel együtt a hidegfront némi lehűlést is hoz, de tényleg csak némit. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25, 31 fok között alakul, de északnyugaton ettől pár fokkal hűvösebbet, a déli, délkeleti határvidéken viszont 32, 35 fokot is mérhetnek. Késő estére többnyire 17 és 24 fok közé hűl le a levegő - olvasható a csütörtöki előrejelzésben.