A Velencei Filmfesztiválon mutatják be Reisz Gábor új filmjét, amit a magyar helyett a szlovák állam támogatott

FILM
2023 július 26., 09:03

Bár Reisz Gábor első két filmje, a VAN és a Rossz versek is népszerűek voltak, a rendező újabb filmötleteit nem támogatta a Nemzeti FIlmintézet. „Az abszolút tendencia, hogy akik az elmúlt húsz évben csinálnak filmeket, azokat most elkaszálják” - mondta tavaly ősszel a Telexnek. Úgy tapasztalta, hogy az állami filmfinanszírozás és -támogatás odaítélése valamiféle koncepcionális elbírálás alapján működik.

Ezért az új filmje, a Magyarázat mindenre már saját finanszírozással indult el. Ebbe többe között a Szlovák Audiovizuális Alap is beszállt. A filmet Velencei Filmfesztiválon mutatják be először, itthon pedig szeptember 22-én lesz megtekinthető a Cirkóban.

Reisz Gábor
photo_camera Reisz Gábor Fotó: Szemerey Bence

A Magyarázat mindenre film egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról. A főszereplő Ábelnek az érettségire kellene készülnie, de rájön, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, de ő a történelemtanárba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. AZ érettségi végül országos botrányba torkollik.