Válasz Online: Repkednek a százmilliárdok, bizonyítottan legalább 36 luxusingatlan-projekt kötődik az Orbán–Tiborcz-körhöz

gazdaság
2023 augusztus 07., 08:58

Az elmúlt néhány évben csillagászati források repítették az Orbán Ráhel–Tiborcz István házaspárt (és társaikat) a szállodai, irodaházas szektor élére. Ezek közül egyértelműen a luxusingatlan-fejlesztések a leglátványosabbak és egyben a legtitkosabbak is – írja a Válasz Online, amely összeszedett egy 36-os listát azokról a beruházásokról, amelyek bizonyíthatóan a Tiborcz-kör tulajdonában vagy kezelésében állnak.

Szétszálazták, hogy közvetlen BDPST-tulajdonról, illetve Diófa- vagy Equilor-érdekeltségről van-e szó, és azt is, hogy az adott fejlesztés mennyi kormányzati ingyenpénzt nyert a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatain, illetve mekkora „ajándékbefektetést” kapott az államtól. Mindent összevetve arra jutottak:

„a Tiborcz-előretöréshez közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatás, bő 133 milliárdnyi kormányzati tőkeinjekció, majd’ 29 milliárd forint MFB-kölcsön és 151 milliárdnyi »baráti« hitel kellett”.

A listán szerepel többek között a belvárosi Vörösmarty tér közelében lévő Hotel Dorothea mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanegyüttese, a szinte szomszédos D8 Hotel, a Lánchídnál lévő Sofitel Budapest, a Szabadság tér sarkán álló 50 szobás, ötcsillagos szálló Verno House (volt Iberostar), Zuglóban a Dürer Kert egykori helyén épülő Dürer Park, az Andrássy úti egykori MÁV-épületegyüttes, a Hotel Gellért, az Infopark néhány épülete, a BAH-csomópont közelében lévő Alkotás Point. Több vidéki ingatlan is van a listán, így a szántódi BalaLand, a galyatetői Grand Hotel, sárvári, debreceni, tokaj-hegyaljai épületek. Valamint egy külföldi: a spanyolországi Costa del Solon lévő 84 szobás, négycsillagos Hotel Atrio del Mar. A teljes felsorolást itt találja.