Észak-Európában felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon a viharok miatt

időjárás
2023 augusztus 08., 13:30
  • A Hans névre keresztelt vihar két ember halálát okozta, tetőket szakított le, és a feje tetejére állította a nyári időjárást Észak-Európában.
  • A norvég hatóságok figyelmeztetést adtak ki a térségben várható rendkívül heves esők miatt.
  • A hatóságok több országban is otthonmaradásra szólították fel a lakosságot.

Továbbra is heves esőzések sújtják Skandináviát és a Baltikum mindhárom országát. A heves széllökések és viharok továbbra is fennakadásokat okoznak a balti- és északi-tengeri komp- és légiforgalomban, az utakat elárasztotta a víz, a vihar fákat tépett ki gyökerestől, rengetegen megsérültek a lehulló ágak miatt, és ezrek maradtak áram nélkül a térségben.

Oslóban a hatóságok otthoni munkavégzést írtak elő a lakosságnak, a norvég energia- és vízügyi hatóság (NVE) heves esőzésekre figyelmeztetett, és kérte, hogy aki teheti, ne menjen el otthonról. „A súlyos helyzet komoly következményekkel és károkkal járhat. Kiterjedt árvízre, eróziós károkra kell számítani, az épületeknél és az utaknál pedig árvízkárokra” – közölték.

A norvég hatóságok a legmagasabb fokú, vörös riasztást adták ki a hét fennmaradó részére is, mondván, hogy a legsúlyosabban érintett térségek 24 óra alatt akár a havi átlagot is meghaladó csapadékmennyiségre számíthatnak évtizedek óta nem tapasztalt áradásokkal.

Finnországban a hatóságok arra kérték az embereket, gondolják át, hogy megéri-e kihajózniuk a tengerre – idézte a parti őrség szóvivőjét a Hufvudstadsbladet helyi lap.

Az áradások és a földcsuszamlások miatt több tucatnyi utat zártak le Norvégia déli részén és a szomszédos Svédországban, és több tucat embert telepítettek ki a vihar után. Elszórtan érkeztek beszámolók arról is, hogy az érintett területekről helikopterek segítségével menekítettek ki embereket.

A Gota Alv folyó által elárasztott rész Göteborgban 2023. augusztus 8-án.
photo_camera A Gota Alv folyó által elárasztott rész Göteborgban 2023. augusztus 8-án. Fotó: BJORN LARSSON ROSVALL/AFP

A Dán Meteorológiai Intézet (DMI) eközben 8 métert is meghaladó hullámokról adott jelentést, és tengerparti házakat láttak az Északi-tengerbe mosódni.

Litvániában egy 50 éves nőt csaptak agyon kidőlő fák a lett határ közelében, Svédország keleti részén kisiklott egy vonat több mint száz utassal, miután az eső elmosta a vasúti töltést. Az incidens miatt három embert kellett kórházba vinni. Lettországban is meghalt egy ember egy rádőlő fa miatt.

Észtországban reggelre kb. 10 ezer ember maradt áram nélkül a viharok miatt.

A svéd Are kisvárosban, az ország egy síparadicsomában utakat és utcákat öntött el a víz. A várost átszelő folyó kilépett a medréből és elárasztotta a belváros nagy részét. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat. (MTI)