Szijjártó: Aki gáncsolja a paksi bővítést, az ellenfél

POLITIKA
2023 augusztus 18., 12:33

„A két új paksi blokk kivitelezési szerződésének aláírásával új szakaszba léphet a beruházás, a munka az eddiginél gyorsabban és könnyebben folyhat” – mondta a külügyminiszter miután a Roszatom képviselőivel tárgyalt. Szijjártó Péter szerint augusztus 6-án hatályba lépett a projekt másik, a finanszírozásra vonatkozó megállapodásának a módosítása is, amire a kivitelezés felgyorsítása miatt volt szükség.

„Hamarosan indul a hatodik blokkhoz szükséges talajkitermelés. Közben tart a hosszú beszerzési idejű berendezések gyártása, az ősszel pedig indul a talajszilárdítás,”

mondta. Szijjártó kijelentette:

„Minden olyan gáncsoskodást, amely a beruházás ellehetetlenítésére irányul, a szuverenitásunk megsértésére irányuló cselekedetnek tekintünk. Tudjuk, hogy Magyarország ellenfelei gáncsolják a projektet. Ez fordítva is igaz: aki gáncsolja a projektet, az ellenfél.”

Az Orbán-kormány 2014-ben titokban egyezett meg Vlagyimir Putyinnal a paksi atomerőmű bővítéséről. Lázár János a beruházás bejelentésekor a kormány nevében még azt ígérte meg, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni.