Halálos trópusi vihar Kaliforniában és Mexikóban, 84 éve nem volt ilyen ítéletidő

külföld
2023 augusztus 21., 05:51

Heves szélrohamokkal, özönvízszerű esőzésekkel és áradásokkal érte el a Hilary trópusi vihar az Egyesült Államok Kalifornia államát, valamint Mexikó csendes-óceáni partvidékét.

Mexikó Baja California félszigetén 119 km/órás széllökések voltak. Egy ember meghalt, amikor megpróbált átkelni egy megáradt folyón az autójával. Az állam keleti partvidékén fekvő Santa Rosaliában több ház is víz alá került, a városból közzétett videókon a főutcán lezúduló iszapos víz áradata látható.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

A Hilary észak felé haladva gyengülni fog, de már ez Kalifornia első trópusi vihara 84 év óta, írja a BBC. Legutóbb 1939-ben Long Beachen ért partot trópusi vihar Dél-Kaliforniában. Az Egyesült Államok délnyugati részén közel 26 millió embert érint az árvízvédelmi készültség.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) arra figyelmeztetett, hogy a Hilary életveszélyes árvizeket okozhat Mexikóban és az Egyesült Államokban. Mexikóban korábban 18 ezer katonát helyeztek készenlétbe a mentési munkálatok segítésére.

photo_camera Fotó: DAVID SWANSON/AFP

Kalifornia-szerte a lakosok homokzsákokat helyeztek ki, többek között Long Beachen és Palm Springsben. Eugenie Adler, Long Beach lakója a Reutersnek nyilatkozott: „Egy dolog az olyan árvíz, amikor az emberek elveszítenek némi vagyont, de egy másik dolog az árvíz, amikor emberek halnak meg. És én attól félek, hogy itt emberek halnak meg.”

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

Karen Bass, Los Angeles polgármestere példátlan időjárási eseménynek nevezte a helyzetet. „De Los Angelesnek nagy tapasztalata van a válsághelyzetekre való reagálásban, legyen szó erdőtűzről vagy földrengésről. A város felkészült” – mondta.

Hilaryt szombaton gyengülése után 1-es kategóriájú viharrá minősítették vissza, de a hatóságok továbbra is fenntartották figyelmeztetéseiket. Az NHC szerint a trópusi vihar erejű szelek a középpontjától akár 240 mérföldre (390 km) is kiterjednek.