Nagyot változik a Facebook és az Instagram: hamarosan időrendben jelenik meg a tartalmak egy része

TECH
2023 augusztus 22., 14:35

A Meta hamarosan kronologikus sorrendben kínálja majd a Stories és a Reels tartalmát, többek között azért, hogy megfeleljen az európai digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek (DSA) – írja az Engadget a vállalat bejelentése nyomán. A változásokra már lehetett számítani, hiszen az Európai Bizottság áprilisban bejelentette, hogy megállapodásra jutott az olyan új szabályokról, amelyek alapkövetelményként írják elő a Facebookhoz hasonló platformoknak, hogy nem profilalkotáson alapuló alternatív rendszereket kínáljanak.

A Meta azt is közölte, hogy több mint 1000 ember kapta feladatául a cégnél, hogy „megoldásokat dolgozzanak ki a DSA követelményeire”. A változtatások növelik a Meta működésével kapcsolatos átláthatóságot, és több lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy testre szabhassák a Facebookot és az Instagramot.

A Meta e hónap végétől kezdve a Facebook és az Instagram azon részein, amelyeket a Meta nem rangsorol, a Meta mesterséges intelligencia alapú ajánlási folyamatát használva kínálja majd a tekercseket, a történeteket, a keresést és más részeket. "A Facebookon és az Instagramon például a felhasználóknak lehetőségük lesz arra, hogy csak az általuk követett emberek sztorijait és Reels-videóit nézzék meg, méghozzá időrendi sorrendben a legújabbtól a legrégebbiig" – írta a közleményében Nick Clegg, a cég globális ügyekért felelős vezetője

A lap szerint az még nem világos, hogy a Meta hogyan fogja végrehajtani a változtatást. Az Instagram fő Feedje már most is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az algoritmus-alapú megközelítés helyett a követők szerint válogassanak. A "Követés" funkció azonban gyakorlatilag egy másodlagos oldal az Instagramon, és az alkalmazás megnyitáskor az algoritmikus minden egyes alkalommal a "Neked" opciót kínálja fel, vagyis azt minden belépésnél módosítani kell, írja az Engadget.