Nem értik, hogyan menekülhetett meg ez a piros tetős ház a maui tűzvészben

külföld
2023 augusztus 22., 04:33

Eddig 114 halálos áldozata van Hawaii állam történetének legsúlyosabb természeti katasztrófájának, ami elpusztította Maui történelmi városa, Lahaina nagy részét. Közel két héttel ezelőtti tűzvész után még mindig 850 embert keresnek.

Egy ideig azt gondolták, annak a piros tetős háznak a tulajdonosai is eltűntek, amiről a napokban azért kezdtek el terjedni fotók, mert a ház úgy áll sértetlenül, hogy körülötte gyakorlatilag minden porrá égett.

photo_camera Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Kiderült, hogy a ház tulajdonosai a tűz idején Massachusettsben voltak, csak annyit tudtak, hogy a környék, ahol laktak, teljesen leégett, majd légi felvételeken látták, hogy a házuk sértetlen.

Azt mondták, nem nagyon értik, mi menthette meg az otthonukat, ami egy százéves faház, és amit két éve vettek meg. Csak tippelni tudnak, hogy a felújítás segített: a ház bitumenes tetejét bádogra cserélték, a házat folyami kövekkel vették körbe és a körülötte lévő lombokat kivágták. Azt mondták, hogy mások elmondása alapján tudják, hogy ahol nagy tüzek égtek, és égő fák zuhantak a tetőszerkezetekre, ott a bitumenes zsindelytető kigyulladt, majd a tűz átterjedt a tetőről a fákra. Vagyis akár ez is megmenthette a házukat, ahogy az is, hogy kicsit távolabb áll a szomszédoktól.

A ház tulajdonosai úgy fogalmaztak, lelkiismeret-furdalásuk van, amiért csak az ő házuk élte túl a tűzvészt, valószínűleg emiatt mondták azt is, hogy ha már vissza lehet térni Lahainába, akkor felajánlanák házukat azoknak, akik elvesztették az otthonukat. (BBC)