Farkas Sándor: Tovább kell növelni Magyarország szójaönellátottságát

mezőgazdaság
2023 szeptember 05., 14:27

A magyar gazdák agrártámogatásai a 2027-ig tartó időszakban is biztosítottak, így folytatódhat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar teljes körű, átfogó megújítása – közölte az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Homorúdon.

Szójabetakarítás Brazíliában  2021. április 7-én.
photo_camera Szójabetakarítás Brazíliában 2021. április 7-én. Fotó: Silvio Avila/AFP

Farkas Sándor a „Margitta-sziget 92” Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület Szója Roadshowja idei bemutató-sorozatának második állomásán közölte: a mezőgazdaságban nagyítóval sem találni olyan ágazatot, ahol ne kellene megfelelő előképzettség, tudás és tapasztalat nemcsak a fejlesztéshez, de már a talpon maradáshoz is, és ez hatványozottan igaz a szójatermesztésre.

Arról beszélt, hogy ez a talaj tápanyagkészletét a légköri nitrogén megkötése útján gazdagító váltónövény kifejezetten gondos, jó gazdát kíván. Magyarországon az elmúlt években 60-70 ezer hektárról 160-180 ezer tonnányi termést takarítottak be. A fehérjenövényekre elkülönített pénzügyi forrásokkal megemelt területalapú támogatás miatt a szója termőterülete Magyarországon a 2015 előtti 40 ezer hektárról 2015-ben 77 ezer hektárra ugrott, de azóta elmarad ettől az értéktől, és alig 58 ezer hektárra csökkent. Az ország szója-önellátottsága csak 15-20 százalékos, amin nagyon fontos lenne változtatni – mondta az államtitkár.

photo_camera Grafika: KSH/MTI

Farkas Sándor beszélt arról, hogy a klímaváltozás miatt az öntözésfejlesztés elengedhetetlen, ez az egyik alapja a magyar mezőgazdasági versenyképesség további növelésének. Most is több, az öntözés ösztönzését szolgáló pályázat van, a támogatási kérelmeket október 1-ig lehet benyújtani. Eddig 766 termelő 52 milliárd forint támogatást kapott.

Farkas Sándor szerint jelentősen nőtt a szemes fehérjenövény-termesztés után járó támogatás keretösszege: 22 százalékkal bővült 16 millió euróra a felosztható forrás: a beérkezett kérelmek alapján már tudható, hogy legalább 241 euró fajlagos támogatásra lehet számítani, ami 380 forint/euró árfolyamon 91,7 ezer forintot jelenthet hektáronként.

Az államtitkár azt mondta: „A klímaváltozás is figyelmeztetett bennünket arra, hogy az öntözésfejlesztés a magyar mezőgazdaság versenyképességének megtartásához és további növeléséhez elengedhetetlen. Az elmúlt évben elszenvedett történelmi méretű szárazság megerősít minket abban, hogy közös érdekünk az öntözött területek nagyságának növelése. Tudjuk azt is, hogy a vízkészlet hatékonyabb felhasználását eredményezi, ha a gazdák közösen, együttműködve használják azt fel. Ennek ösztönzését szolgálja az öntözési közösségek együttműködésének támogatása.” (MTI)