Hörög a brit focisajtó, mert Rashford nem került fel az Aranylabda friss jelöltlistájára

sport
2023 szeptember 06., 19:36
  • De kit érdekelnek az angolok, ha azon lehet vitázni, hogy a világbajnok, de a klubjában béna Messi, vagy a vébére ki nem jutó, de a klubjában Messiként játszó Haaland-e a jobb. Vagy talán az elmúlt év focizni legjobban tudó játékosa, Kevin De Bruyne?

Közzétették a legtekintélyesebb egyéni focidíj, az Aranylabda 30-as jelöltlistáját. Az idei választás különösen izgalmasnak ígérkezik, nincs ugyanis a régi Messihez vagy a régi Ronaldóhoz hasonló egyértelmű esélyes, van viszont 4 olyan jelölt, hogy egyik győzelme sem lenne világbotrány.

A tavaly a 30-as listáról is lemaradó, eddig rekorderként hétszeres győztes Lionel Messi utolsó nekifutásra világbajnok lett, ami sokak szemében kvázi hivatalossá tette, hogy ő minden idők legjobbja. De elég-e ez a nyolcadik Aranylabdához? Egyáltalán nem biztos. Főleg, hogy a díjat sokkal inkább adják az ember klubbeli, mint válogatott teljesítménye alapján, tekintettel arra, hogy a klubfoci színvonala jó ideje összehasonlíthatatlanul erősebb a válogatotténál. Márpedig a klubfocista Messinél az elmúlt egy évben olyan 30-70 jobb klubjátékos akadt.

Ha a klubforma a döntő, akkor viszont vagy Erling Haaland vagy Kevin de Bruyne az esélyes. Ők klubtársként a csúcsra jutottak a Manchester City bajnoki-, hazai kupa- és BL-triplájával, ennél a mai fociban egyszerűen nincsen feljebb. Haaland ráadásul a világ legerősebb bajnokságában lett gólrekorder. Na de akkor melyikük legyen az aranylabdás: a világ vitán felül messze-messze legjobb egyfunkciós góllövője vagy az a középpályás, aki a kifejezés normális értelmében jelenleg a legjobban tud focizni a világon? Hogy ez mennyire nem egyértelmű, az abból is kiderül, hogy a Premier League játékosai nem a sokkal jobb focista De Bruynét, hanem Haalandot szavazták meg az év játékosának.

A negyedik esélyes igazából azért nem valós esélyes, mert Kylian Mbappé egy nyomi francia bajnoki címen kívül nem nyert semmit, hiába játszott úgy a vb-döntőben, mint 2 Messi és 3 De Bruyne együtt.

Az angol focisajtó egyelőre azon van kibukva, hogy a 30 gólos Marcus Rashford a 30-as listáig sem jutott, de ez rajtuk kívül azért nem sokakat érdekel. Íme a 3 esélyes és a 27 másik listája. A teljes listát nézve feltűnő a brazilok drámai hanyatlása, illetve a spanyolok és olaszok gyengélkedése.

André Onana - Manchester United/Kamerun
Josko Gvardiol - Manchester City/Horvátország
Karim Benzema - Al Ittihad
Jamal Musiala - Bayern MünchenNémetország
Mohamed Salah - Liverpool/Egyiptom
Jude Bellingham - Real Madrid/Anglia
Bukayo Saka - Arsenal/Anglia
Randal Kolo Muani - Paris Saint-Germain/Franciaország
Kevin De Bruyne - Manchester City/Belgium
Bernardo Silva - Manchester City/Portugália
Emiliano Martínez - Aston Villa/Argentina
Khvicha Kvaratskhelia - Napoli/Grúzia
Rúben Dias - Manchester City/Portugália
Nicolo Barella - Inter Milan/Olaszország
Erling Haaland - Manchester City/Norvégia
Yassine Bounou - Al Hilal/Marokkó
Martin Ødegaard - Arsenal/Norvégia
Julián Álvarez - Manchester City/Argentina
Ilkay Gündogan - Barcelona/Németország
Vinícius Júnior - Real Madrid/Brazília
Lionel Messi - Inter Miami/Argentina
Rodri - Manchester City/Spanyolország
Lautaro Martínez - Inter Milan/Argentina
Antoine Griezmann - Atletico Madrid/Franciaország
Robert Lewandowski - Barcelona/Lengyelország
Kylian Mbappé - Paris Saint-Germain/Franciaország
Kim Min-Jae - Napoli/Dél-Korea
Victor Osimhen - Napoli/Nigeria
Luka Modric - Real Madrid/Horvátország
Harry Kane - Bayern Munich/Anglia