Polgári peres eljárás indul Trump ellen súlyos pénzügyi csalás miatt

külföld
2023 szeptember 27., 04:28

Donald Trump volt amerikai elnök a vád szerint éveken át csalt, és úgy sikerült ingatlanbirodalmát felépíteni – ami végül híressé tette és végső soron az elnöki székig juttatta –, hogy papíron dollármilliárdokkal növelte meg vagyonát, azért, hogy kedvezőbb hiteleket és adókedvezményeket kapjon.

Egy New York-i bíró szerint Trump és két fia egy évtizeden át rendszeresen és többször megtévesztették a bankokat, biztosítókat és másokat is azzal, hogy papíron túlértékelték és eltúlozták ingatlanvagyonukat és vagyonukat, mert így jobb feltételeket kaptak biztosítás meg hitelek terén. A dokumentumok szerint Trump a bankoknak és biztosítóknak adott pénzügyi kimutatásokban több mint 3,5 milliárd dollárral fújta fel nettó vagyonát.

Trump és csapata arra kérték a bírót, utasítsa el az ellene indított pert, mondván, hogy a kereset benyújtása érvénytelen, miután egyrészt számos, a perben megfogalmazott állítás már elévült, illetve mert nincs arra bizonyíték, hogy Trump tettei kárt okoztak volna a köznek. A bíró ezt elutasította, és közölte Trump ügyvédjeivel, hogy komolytalan érveket hoztak fel. A bírót az sem hatotta meg, hogy Trump egy jogi képviselője szerint ami történt, az „mindennapos” a „nagyobb, üzleti tranzakciók során”. Trump jogi tanácsadója a Trump Organizationt „amerikai sikertörténetnek”, a bíró döntését pedig „alapvetően hibásnak” nevezte.

A bíró úgy fogalmazott, „a tény, hogy senki sem sérült meg, nem jelenti azt, hogy az ügyet el kellene utasítani”. Keddi ítéletében már szankciókat is kért Trump jogi csapatával szemben, és öt ügyvédet bírságolt fejenként 7500 dollárra. (Guardian)