A felnőttképzésre létrehozott Magyar Turizmus Akadémia romániai kastélyt és balaton-felvidéki ingatlant vásárolgat

belföld
2023 október 04., 04:37

A felnőttképzésre létrehozott Magyar Turizmus Akadémia néhány hónap leforgása alatt megvásárolt egy romániai kastélyt, egy Balaton-felvidéki ingatlant – amin panzió épül – és egy olyan céget is, amit korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség félmilliárd forinttal támogatott – írja a 24.hu. Az akadémia tulajdonosa az a Magyar Turisztikai Szövetség, ami 900 millió forint közpénzt költött el egy társasjátékra.

A Magyar Turizmus Akadémia leírása szerint eredetileg egyébként nem kastélyvásárlásra, hanem azért jött létre, hogy „széles spektrumú, szakképzésre és felsőoktatásra épülő, gyakorlatban is jól hasznosítható, a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon elvárt magas minőségű, személyes, online és e-learning-tananyagok formájában megvalósuló képzéseket biztosítson”.

A romániai Kovászna megyei Vargyason található Daniel-kastély tulajdonosa egyébként az esztergomi önkormányzat volt – 2005-ben 300 ezer euróért Daniel Polixena bárónőtől vásárolta meg a város –, most pedig 477 ezer euróért, vagyis kb. 186 millió forintért adták tovább a Magyar Turizmus Akadémiának. Utóbbi és annak tulajdonosa, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány sem válaszolt a 24.hu kérdéseire, hogy miért volt szükség a kastélyra.

photo_camera Princzinger Péter Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ezután szerezték meg az Értékeink Öröksége Kft.-t, ami pár éve még 490 millió forint támogatást nyert el az MTÜ-től, ami szorosan együttműködik a Princzinger Péter vezette Magyar Turisztikai Szövetséggel. 2023 nyarán pedig megszerezte a Stadium Home Kft.-t, aminek telephelye a Balaton-felvidéken, Barnagon van, ahol pont egy hatszobás panzió épül. A korábbi tulajdonos egyébként Kulin Ildikó, Kulin Miklós balatonhenyei polgármester felesége volt. (Egyébként Kulin volt az, akit Varga Judit akkori igazságügyi miniszter akkori férje, Magyar Péter ajánlott be polgármesternek a településen mint régi barátját.)

Az nem derült ki, hogy a balatoni panzió mennyibe került, de a 24.hu azt írja, az akadémia 2021-ben mínusz 83,7 millió forintos adózott eredményt produkált, tavaly pedig 25 milliós veszteséggel zárt.