Azonosították a Péterfy Sándor utcai kórházban méltatlan körülmények között tárolt holttesteket

Egészségügy
2023 október 09., 14:57

A budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója augusztus 31-én hívta a rendőrséget, hogy a kórház boncmestere és boncsegédje munkaviszonyának megszüntetése után az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak.

A rendőrség kétséget kizáróan megállapította a két holttest személyazonosságát – írja a police.hu.

Az egyik 2006-ban halt meg

Az egyik tartósított holttest azonosítását azért kellet elvégezni, mert a lábcédulán feltüntetett adatokkal szemben a kórház saját nyilvántartásában elhunytként nem, az országos személynyilvántartásban viszont élő személyként szerepelt. Az V. kerületi rendőrség rendkívüli haláleseti osztálya megállapította, hogy a vizsgált személy egy másik fővárosi kórházban gyógyíthatatlan betegségben hunyt el, onnan 2006. február 17-én vitték át az akkori Erzsébet Kórházba. A holttestet az átszállítása után balzsamozták, a temetésre sem hozzátartozója sem más nem intézkedett.

Egy idén történt baleset

A másik, a kórház nyilvántartásában szintén nem szereplő bebalzsamozott holttest azonosítását a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda végezte el. Kiderült, hogy az elhunyt külföldi állampolgár, aki egy közúti közlekedési balesetben vesztette életét idén augusztus 10-én. A holttestet a külföldre szállítás miatt szükséges balzsamozásra vitték a kórház patológiai osztályára. A testet a külföldi hozzátartozók hazavitték.

Valakit nem temettek el

A rendőrség vizsgálja, hogy egy további, a kórházban 2022. december 24-én természetes halállal elhunyt temetésére miért nem intézkedtek, hogyan fordulhat elő az, hogy a holttest még mindig a kórház hűtőkamrájában van.

A Péterfy Sándor utcai kórház és rendelőintézet főbejárata
photo_camera A Péterfy Sándor utcai kórház és rendelőintézet főbejárata Fotó: Google Street View

Az orvosigazgató bejelentése utáni helyszíni szemlén a patológiai osztályon engedély nélkül tárolt emberi testrészeket is lefoglalt a rendőrség. A nyomozóhatóság rendelkezésére álló adatok szerint azokat a volt boncmester engedély nélküli egészségügyi kutatásokhoz gyűjtötte.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a szeptember 1-én egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, emberi test foglalkozás körében elkövetett tiltott felhasználásának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozást folytatja.