A VI. kerületben élők negyede már külföldi, ezért angol nyelvű magazint jelentet meg a terézvárosi önkormányzat

Budapest
2023 október 11., 09:56

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a VI. kerületben élők 25 százaléka külföldi állampolgár, a terézvárosi óvodákba és iskolákba járó gyerekeknek pedig közel 20 százaléka nem magyar. Emiatt a terézvárosi önkormányzat angol nyelvű különszámot jelentet meg. A sajtóközlemény szerint a Terézváros magazin különszáma tizenkét oldalon angolul, tizenkét oldalon pedig magyarul mutatja meg „a kerület sokszínűségét”.

Mint írják, Terézváros tagadhatatlanul egy multikulturális kerületté vált, az ott lakó külföldiek egyharmada az EU polgára, kétharmaduk az unión kívülről érkezett. Soproni Tamás polgármester szerint kikerülhetetlen szükségszerűség lett, hogy az önkormányzat megszólítsa a kerületben élő, nem magyar anyanyelvű polgárait, és egyben segítse őket a beilleszkedésben, valamint az ott élő magyarokat a befogadásban.

A magazin angol oldalain hasznos információk találhatok a mindennapi ügyintézéshez, és a lap bemutat olyan embereket is, akik külföldön születtek, mégis nyomot hagytak Terézvárosban.

Az önkormányzat nyáron egy háromnapos tanfolyamot is indított a kerületben tanítóknak, amin a magyar mint idegen nyelv tantárgy oktatását tanulták a pedagógusok.