Az ország legerősebb szuperszámítógépe fűti ezután a debreceni sportuszodát

belföld
2023 október 12., 12:33

Az ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetemen működő Komondor hulladékhőjével fűtik a jövőben a debreceni sportuszodát, mondta Papp László polgármester. Az, hogy számítógép hulladékhőjével fűtsenek egy uszodát, az országban egyedülálló megoldás lesz.

Négy hónap alatt elkészül az a 380 méter hosszú csővezeték a hozzá kapcsolódó vezérlő egységekkel, amelyen keresztül eljut a hulladékhő az uszodába. Az idei fűtési szezon második felétől 2025. december 31-ig pilotprojektként működik a rendszer, térítésmentesen kapják a számítógép hulladékhőjét, a folytatásról később egyeztetnek a szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel. De a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az uszodát, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni.

Bács Zoltán, a DE kancellárja azt emelte ki, hogy egyrészt a szuperszámítógép hulladékhőjét hasznos hőként tudják felhasználni, másrészt így nem kell külön energiát felhasználni a számítógép visszahűtésére sem.

A sportuszoda energiaellátása évente 160 millió forintba kerül. Ennek 30 százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép jelenlegi kihasználtsága mellett, amint majd eléri a kapacitása teljes hasznosítását, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudja. Az összeköttetést biztosító beruházás mintegy százmillió forintba kerül. (MTI)