Átlagosan 13 millió forint megtakarítása van egy magyar háztartásnak az MNB statisztikái szerint

gazdaság
2023 október 16., 18:42

Minden korábbinál magasabbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai, egy háztartásra most átlagosan közel 13 millió forint jut, írja a Bankmonitor a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái alapján. A megtakarítások eloszlása ugyanakkor nagyon egyenlőtlen, ráadásul az értékük az infláció miatt inkább 2019 harmadik negyedévéhez közelít.

A lap szerint 2023 második negyedévére 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett a lakossági kézben tartott, szigorúan értelmezett pénzügyi megtakarítások állománya. A legnépszerűbb befektetés a bankbetét, az állampapír, a különféle befektetési alapok és a készpénz volt, ezek együttesen kitették a megtakarítások 78 százalékát. A statisztikák szerint átlagosan készpénzben 1,6 millió forintot, bankbetétben 3,40 millió forintot, államkötvényekben pedig 2,89 millió forintot tart egy magyar család.

A pénzügyi megtakarítások 2010 óta nominális értelemben csaknem megháromszorozódtak, az inflációval korrigált értéknél azonban sokkal mérsékeltebb emelkedés, írja a lap. A csúcs 2021 utolsó negyedévében volt, akkor a 2010-es helyzethez képest reálértelemben nagyjából 56 százalékkal volt több pénzügyi megtakarítás a lakosság kezében. Az idei első negyedévben a csúcshoz képest már 13,1 százalékkal volt kevesebb a reálvagyon, és 2019 harmadik negyedévével egyezett meg. A megtakarítások szempontjából az azóta eltelt 3,5 év tehát elveszett az átlag magyar háztartás számára.

Fontos megjegyezni, hogy a társadalom egyes rétegei között igen nagyok az egyenlőtlenségek. A 2022-es háztartási vagyonfelmérésből kiderül, hogy a megtakarítások 83 százaléka a leggazdagabb 30 százalék birtokában van, a legszegényebb 30 százaléknak pedig csak a megtakarítások 5 százaléka jut.

A lap kimatekozta, hogy aki nyugdíjas korára összegyűjti a 13 millió forintot, az 20 éven keresztül akár havi 54 ezer forintnak megfelelő plusz jövedelemmel tudja majd kiegészíteni az állami nyugdíját. Aki 25 éves korban kezd félretenni, annak havonta 12 ezer forint is elég, hogy mai értéken elérje a 13 millió forintot. 35 éves kortól kezdve már havi 19 ezer forintot, 45 éves kortól pedig havi 33 ezer forintot kell elrakni.