A román pártok összefogásával váltanák le Marosvásárhely magyar polgármesterét

külföld
2023 október 17., 17:04

A román pártok összefogását kezdeményezi Soós Zoltán jelenlegi polgármester leváltására Marosvásárhelyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a jövő évi romániai helyhatósági választásokon - jelentette be kedden Ciprian Dobre. A kisebbik román kormánypárt Maros megyei elnöke az Agerpres román hírügynökség beszámolója szerint keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján közölte: a PNL megyei szervezetének politikai irodája felhívást intéz a többi román párthoz, a tudományos közösséghez és a civil szférához, hogy közösen megtalálják Soós Zoltán kihívóját. "A Nemzeti Liberális Párt a 2024-es helyhatósági választásokon egy kompetens személyt fog támogatni, aki életet lehel ebbe a városba" - idézte Dobrét a román hírügynökség. Ennek érdekében a pártoknak félre kell tenniük a pártérdeket, a város és lakói érdekeit kell előtérbe helyezniük.

photo_camera Soós Zoltán Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

A liberális politikus szerint a PNL, a nagyobbik román kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is rendelkezik "értékes emberekkel". A PNL azt a személyt fogja támogatni, "akinek sikerül egyesíteni ezeket az energiákat, függetlenül attól, hogy melyik párt tagja" - mondta, jelezve, hogy akár AUR-os politikus is lehet Soós kihívója.

"Világosan ki kell jelentenünk, hogy a várost az elmúlt három évben rosszul vezették" - idézte Dobrét az Agerpres. Dobre a Soós-adminisztráció fő hiányosságaként a hónapokig elhúzódó szemétbegyűjtési és -szállítási gondokat, illetve a nehézkes közlekedést rótta fel. Utóbbi a város egyik főutcájának hétfőn elkezdődött felújításával tovább súlyosbodott. Sérelmezte, hogy egyes önkormányzati rendezvényeken a románok háttérbe szorultak. A politikus szerint a lakosság körében napról napra nő az elégedetlenség. Emlékeztetett, hogy a legutóbbi választáson Soós Zoltán független jelöltként nyerte el a polgármesteri széket, míg a román pártok 13 jelöltet állítottak, akik egymással versenyeztek.

A 2020 szeptemberében tartott helyhatósági választásokon Soós Zoltán a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg. Ellenfele, Claudiu Maior fele annyi szavazatot kapott, mint a magyar pártok által támogatott Soós.

A 2021-es népszámlálás adatai szerint a 116 ezer lakosú Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között legnagyobb, mintegy 40 ezer fős magyar közösség. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester, a később négyszer újraválasztott Dorin Florea személyében. A többször is pártot váltó román polgármester vezetése idején Marosvásárhely a román-magyar szimbolikus küzdelem frontvárosa maradt. (MTI)