Válságban van a kanadai marihuánapiac

gazdaság
2023 október 17., 14:19

2018-ban a kanadai kormány, a kábítószerek dekriminalizációjának és legalizációjának úttörőjeként az egész országban engedélyezte a marihuána árusítását, persze szigorú szabályozás mellett. Akkor sokan nagyon lelkesek voltak a lehetőségtől, nagy összegek folytak a legális fűtermesztésbe és terjesztésbe, kanadai kannabisz cégek Snoop Doggal reklámozták magukat, és sokan azt remélték, hamar fevirágzik majd a legális fűbiznisz. A BBC cikke szerint viszont öt évvel a legalizáció után a kanadai fűpiac komoly válságba került, alig van nyereséges cég az országban, sokan nagy leépítésekkel és alternatív termékekkel, például orchidea-termesztéssel próbálnak a víz fölött maradni. Michael Armstrong, az Ontario-i Brock egyetem oktatója és a kanadai kannabisz-piac kutatója szerint a fűpiac nagy lendülettel indult 2018-ban, viszont, ahogy azt sok más piacon lehetett már látni világszerte, a nagy fellendülést gyors visszaesés követte. Kezdetben nem volt elég legális kínálat a nagy kereslet kielégítésére, ezért sokan láttak lehetőséget a marihuána-termesztésben és árusításban, idővel viszont épphogy túl sok termelő jelent meg a piacon, így már nem igazán lehet nyereségesen üzletelni.

photo_camera Fotó: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD/NurPhoto via AFP

A piac növelésére pedig nemigen van mód, exportálni nem lehet olyan terméket, ami a világ nagy részén még mindig illegális, azt meg a kanadai kormány igyekszik szigorú szabályozással megelőzni, hogy új vevőket, például fiatalkorúakat célozzanak meg a kereskedők. A kannabisztermékeket például nem lehet reklámozni, az üzletek ablakait el kell sötétíteni, az árut pedig csak egyforma, a kormány által előírt csomagolásban lehet árulni.

A piac logikája alapján ilyen helyzetben úgy állhat helyre az egyensúly, ha pár termelő kiesik a piacról. Most valószínűleg ez látszik. Az ország két legnagyobb marihuána-termelője, az Aurora Cannabis és a Canopy Growth nagy leépítésekbe kezdett, utóbbi eladni kényszerült a korábban a Hersey csokigyárának otthont adó üzemét, előbbi cég pedig bejelentette, hogy a fű mellett orchideákat is termeszt majd.

Makrogazdasági szempontból persze bejött Kanadának a legalizáció, a Deloitte elemzése szerint az elmúlt öt évben nagyjából 43,5 milliárd kanadai dollárral, vagyis több mint 11,5 ezer milliárd forinttal nőtt a legális fűforgalmazástól az ország GDP-je. Az illegális kereskedelmet viszont még mindig nem sikerült teljesen letörni, részben azért sem, mert a kormány szabályozásai szerint csak bizonyos erősségű termékeket lehet legálisan forgalmazni, a feketepiac pedig szívesen kiszolgálja azokat, akik a megengedettnél durvább dolgokra vágynak. Az ország marihuána-piacának 33 százalékát becslések szerint még mindig az illegális kereskedelem fedi le.