Románia és Bulgária még az év vége előtt csatlakozhat a schengeni övezethez

külföld
2023 október 19., 19:38

Románia és Bulgária komoly lépést tett a schengeni tagság felé azáltal, hogy jelentős előrehaladást értek el a határellenőrzés, valamint a migrációs és a menekültügyi szabályozás területén – jelentette ki Ylva Johansson illetékes uniós biztos Luxemburgban, a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozását megelőzően csütörtökön.

Ylva Johansson ígéretesnek nevezte a román és a bolgár delegáció által bemutatott, a határellenőrzés és az unió biztonságának megerősítése érdekében elfogadott intézkedéseket.

Szerinte a végrehajtott intézkedések kiváló eredményei minden tagállam számára mintául szolgálhatnak. Szavai szerint a két ország már most teljesítette a térséghez való csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, és elkötelezettek a külső határok védelme mellett.

Az uniós biztos azt mondta, „optimista" azzal kapcsolatban, hogy a két ország akár még az év vége előtt csatlakozhat a szabad mozgást biztosító, határellenőrzések nélküli övezethez.

A számos tagország által újra bevezetett belső határellenőrzéssel kapcsolatban azt mondta: annak ellenére, hogy az intézkedés indokolható a belső biztonság szavatolásával vagy a migránsok tagállamok közötti mozgásának megakadályozásával, akadályozza a belső piac működését, az áruk és szolgáltatások szabad mozgását.