31 éves és 165 napos korában elhunyt Bobi, a világ legöregebb kutyája

ÉLET
2023 október 24., 07:00

Annak ellenére, hogy a történelem minden kutyáját túlélte, a Földön eltöltött 11 478 napja sem elég azoknak, akik szerették” – írta a Facebookon Karen Becker állatorvos, aki Bobit is kezelte. „Mindent megtanítottál a világnak, amit meg kellett tanítanod.

Bobit idén február elsején, 30 éves és 266 napos korában koronázták a világ legidősebb kutyájává, ekkor került be a Guinness Rekordok Könyvébe is. Egy Bluey nevű kutyát taszított le a trónról, aki még 1910-ben született, és 29 évig és 5 hónapig élt - írja a Smithonian.

Bobi a rekordját elismerő oklevéllel.
photo_camera Bobi és a rekordját igazoló oklevél.
Fotó: Guinness World Records

Bobi egy portugál faluban, Conqueirosban élt több mint 3 évtizedig egy családnál, akik elmesélték: csoda volt, hogy túlélte a kölyökkort, ugyanis a család akkori feje úgy vélte, túl sok állatot tartanak, ezért amikor Bobi és testvérei megszülettek, összegyűjtötte a kölyköket, és eltüntette őket. Csak néhány nappal később derült ki, hogy Bobi elbújt a fáskamrában, a gyerekek pedig elrejtették, és titokban nevelgették, amíg ki nem nyílt a szeme.

„Tudtuk, hogy amikor kinyitja a szemét, onnantól a szüleim többé nem fogják eltemetni” – mondta Leonel Costa, Bobi gazdája. És így is lett.

Bobi fajtatiszta alentejo masztiff volt, ezek a kutyák átlagosan 12-14 évig élnek. Bobi gazdái szerint hosszú élete titka a jó táplálkozásban, a sok sétában és a póráz nélküli, szabad életben rejlett. Élete vége felé már kicsit rosszul látott, a bundája fénye is megkopott, és egyre többet szunyókált, de összességében boldog élete volt egy szerető családnál.