Kiraboltak egy minisztert, a testőrei fegyvereit is elvitték egy autópályán Dél-Afrikában

külföld
2023 november 07., 17:02

Sindisiwe Chikunga valószínűleg egy lett volna a dél-afrikai közlekedési miniszterek sorából, akinek élete és pályafutása néhány évvel a leváltása után feledésbe merül (az első gondolatom az volt, hogy talán abban különleges, hogy ő az első nő ezen a poszton, de 2013-2017 között Elizabeth Dipuo Peters volt a közlekedési miniszter). Hétfőn viszont olyan történt vele és testőreivel a Johannesburgtól délre vezető autópályán, amivel bekerült a világsajtóba. A Guardianbe legalábbis biztosan.

Chikungát ugyanis utazás közben kirabolták. Pontosabban a rendőrségi tájékoztatás szerint „autójának gumiabroncsait tüskékkel lyuggatták ki, így a kocsi megállni kényszerült”, a bűnözők így tudtak lecsapni rájuk. A miniszter és őrei „sértetlenül és biztonságban” megúszták a megpróbáltatásokat, közölte a rendőrség. A rablók személyes tárgyakkal és a miniszter testőrségét adó rendőrség két pisztolyával távoztak. A tettesek után hajtóvadászat indul.

Sindisiwe Chikunga dél-afrikai közlekedési miniszter
photo_camera Sindisiwe Chikunga dél-afrikai közlekedési miniszter Fotó: Sindisiwe Chikunga Twittere

Az esetet az ország hatóságai „példátlan incidensnek” nevezték. A rablás viszont messze nem példátlan eset az országban, amelyet gyakran emlegetnek a háborús övezeteken kívüli egyik legveszélyesebb országként a világon. A rendőrség a hivatalos statisztikák szerint idén április és június között naponta több mint ötszáz rablást és közel hetven gyilkosságot regisztrált a 62 millió lakosú országban, írja a Guardian.