Vulkánkitörés veszélye miatt rendkívüli állapotot hirdettek Izlandon

külföld
2023 november 11., 09:33

Rendkívüli állapotot rendeltek el Izland déli részén, miután egy sor erős földrengés rázta meg a szigetországot az elmúlt napokban. A rengések vulkáni aktivitást jelezhetnek: a szigeten összesen harminchárom aktív vulkán található, a legtöbb Európában.

A meteorológiai szolgálat szerint néhány napon belül vulkánkitörésre kerülhet sor - hasonlóra, mint idén júliusban, tavaly, vagy az azelőtti évben.

Vörös fény az izlandi Fagradalsfjall vulkán felett Grindaviknál, 2021. március
photo_camera Vörös fény az izlandi Fagradalsfjall vulkán felett Grindaviknál, 2021. március Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

A rengéseket először az ország délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten észlelték, de még a fővárosban, Reykjavikban is beremegtek az ablakok, bútorok. Az izlandi meteorológiai szolgálat péntek hajnal és délután között közel nyolcszáz kisebb-nagyobb földrengést regisztrált; a legnagyobbat, 5.2-es erősségűt a déli Grindaviktól északra. A háromezres lakosságú várost evakuálták.

Lávafolyás a Fagradalsfjallnál, 2022. augusztus
photo_camera Lávafolyás a Fagradalsfjallnál, 2022. augusztus Fotó: JEREMIE RICHARD/AFP

Itt található a geotermikus gyógyfürdőiről és luxusszállodáiról híres Kék Lagúna és a svartsengi erőmű, ami a Reykjanes-félsziget harmincezer lakosát látja el árammal és vízzel. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint több napba telhet, mire a magma eléri a felszínt, és ha a repedések ott jelennek meg, ahol a szeizmikus aktivitás most a legmagasabb, a láva nem Grindavik felé, hanem délkeleti és nyugati irányba folyna.

Az izlandi hatóságok kidolgozott evakuálási tervekkel készülnek.

(via Guardian, Ruv.is)