A híresen vallásüldöző Horvátországban költi a legtöbbet az üldözött keresztények megsegítésére létrejött magyar kormányzati szerv

külföld
2023 november 14., 06:07

Miután 2020 decemberében súlyos földrengés rázta meg Horvátország középső részét, a magyar kormány megígérte, hogy segít az újjáépítésben. Két projektet vállalt el: a Zágrábtól délre található petrinjai általános iskola és az attól nem messze fekvő žažinai Szent Miklós és Vitus templom újjáépítését.

Ahogy a 24.hu most megírta, az egészre 2021-ben egy kormányhatározatban 9,5 milliárd forintot biztosítottak, és rábízták a Hungary Helps Program szervezetére, arra a kormányzati szervre, amely az üldözött keresztények megsegítésére jött létre. A teljes összegből 3 milliárd 250 millió forintot még 2021-ben, majd további 3,25 milliárd forintot 2022-ben utaltak át a Hungary Helpsnek. Az összeget adományként tovább kellett adnia a beruházást menedzselő Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek.

A leomlott žažinai Szent Miklós és Vitus templom
photo_camera A leomlott žažinai Szent Miklós és Vitus templom Forrás: Wikipedia

A forrásokat azonban nem találták elegendőnek, és végül tavaly decemberben a magyar fél visszalépett a templomfelújítástól. Így a žažinai templomot a horvátok fogják felújítani a hírek szerint 1,3 milliárd forintból, a korábban előirányzott magyar költségvetés töredékéből. A magyar fél cserébe azt vállalta, hogy 754 millió forintnyi összegből egy másik templomot építenek ugyanabban az egyházmegyében.

Petrinjában azonban felépült az iskola 8,6 milliárd forintból, várhatóan januárban adják majd át. Ahogy a 24.hu is kiemeli: a horvátországi iskola-újjáépítés busás támogatásával az a meghökkentő helyzet állt elő, hogy messze erre a projektre fordította a legtöbb pénzt az eredetileg az üldözött keresztény közösségek megsegítésére létrehozott Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt.

A lap összesítette, hogy 2022-ben összesen 8,3 milliárd forintnyi támogatást oszthatott szét a Hungary Helps Ügynökség a 63 külföldi projektjére, ennek közel 40 százalékát, 3,25 milliárd forintot a petrinjai iskola újjáépítésére fordította. A háború sújtotta Ukrajnába (azon belül is leginkább Kárpátaljára 1,7 milliárd forintnyi értékben vittek például segítséget.