Először tűnt fel egy videón a márciusban elrabolt izraeli-orosz tudós

külföld
2023 november 14., 10:49

Egy iraki tévében felvételt mutattak be Elisabeth Curkovról, arról az izraeli-orosz akadémikusról, akit csaknem kilenc hónappal ezelőtt raboltak el Bagdadban. Az izraeli hatóságok julisban Irán-párti fegyvereseket okoltak Curkov márciusi elrablása miatt.

Miután hónapokig nem lehetett hallani a nőről, hétfőn az Al Rabiaa tévé egy videót adott le Curkovról, amelyet az Irán-barát iraki fegyveres csoportok Telegram-csatornáin osztottak meg, és amelyen fekete inget visel, és valamivel több mint négy percig héberül beszél a kamerába.

link Forrás

Hírügynökségek egyelőre nem tudták megerősíteni a felvétel hitelességét, ahogy azt sem lehet megállapítani, mikor és hol készült a videó, és hogy kényszerítették-e a beszélgetésre a nőt.

A felvételen egyebek mellett arról beszél, hogy hónapok óta tartják fogva, de nem nevezi meg a fogva tartóit. Azt mondja a kamerába, hogy dolgozott izraeli és amerikai hírszerző ügynökségeknek Szíriában és Irakban. Nem tud arról, hogy bármilyen kísérlet történt volna a kiszabadítására.

Curkov, aki valószínűleg orosz útlevelével lépett be Irakba, doktori tanulmányai keretében utazott az országba. Júliusban az iraki kormány közölte, hogy vizsgálatot indított az eltűnésével kapcsolatban, de azóta nem közölt semmilyen eredményt.

(Guardian)