Minden érintett esküdözik, hogy januártól olcsóbb lesz a túró rudi

gazdaság
2023 november 14., 14:11
Túró Rudi készül a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai tejüzemében, 2019.
photo_camera Túró Rudi készül a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai tejüzemében, 2019. Fotó: MTI/Balázs Attila

A kormány január 1-től bizarr húzással 18 százalékosra csökkenti a túrórudi-félék - a hivatalos törvényi megnevezés szerint a "desszert jellegű sajtkészítmények" most 27 százalékos áfáját. Mindenfajta indoklás nélkül. A Portfolio körbekérdezett a gyártók és kereskedők körében, hogy emiatt ténylegesen csökkentik-e majd a fogyasztói áraikat.

Elvileg, ha senki sem akarná növelni az árrését, az áfa ilyen mértékű csökkentése a kiskereskedelmi ár 7,09 százalékos esésével járna. Egy jelenleg 250 forintért adott rudi új ára így 232,3 forintra jönne ki.

A Portfolio megkérdezte a két legnagyobb rudigyártót, a Pöttyöst előállító FrieslandCampina Hungáriát és a Sole-Mizót. A FrieslandCampina kitérő választ adott arra, hogy változtat-e az átadási árain, a Sole-Mizo viszont azt mondta, hogy nem változtat a nettó átadási árain, igaz annyit hozzátett, hogy ha a piaci folyamatok szükségessé teszik, 2024 során ettől később még emelhetnek.

Ha változatlan marad a nettó átadási ár és a kereskedő sem nyeli be az áfacsökkentést, akkor a fogyasztói ár csökken. A megkérdezett láncok közül a Tesco és az Auchan sem fogja benyelni állítása szerint, vagyis náluk egy időre tényleg olcsóbb lehet a rudi.