Védőfalat húznak fel egy geotermikus erőmű köré a lávaveszély miatt Izlandon

külföld
2023 november 14., 19:54

Az izlandi hatóságok védőfalat építenek egy geotermikus erőmű köré az ország délnyugati részén, hogy megvédjék azt az esetleges lávafolyásoktól.

A hatóságok azt remélik, hogy a fallal megóvhatják a Svartsengi erőművet, amit a szakemberek szerint veszély fenyeget, ha a vulkán tényleg kitör. Eddig közel 800 földrengést jegyeztek fel a főváros Reykjavík melletti Reykjanes-félszigeten.

photo_camera Fotó: MARTIN ZWICK/Biosphoto via AFP

Mint korábban írtuk Grindavik városából több ezer embert kellett evakuálni, azt ott élők pedig úgy nyilatkoztak, hogy sosem éreztek ilyet, miután a kikötővárost órákon át rázták a rengések. A lakosok egy arra kialakított óvóhelyre menekültek, de hétfőn néhány órára visszamehettek Grindavikba, hogy összegyűjtsék, amire szükségük van. A város útjain helyenként egyméteres szakadékok is kialakultak a földrengések miatt.

A vulkanológusok szerint kisebb kitörésre lehet számítani, mint azt korábban gondolták, de az esetlegesen kiömlő láva így is komoly veszélyt jelent a környező településekre. A magma már kevesebb mint 800 méterrel a felszín alatt van, és úgy tűnik, a vulkán a kitörés küszöbén áll. A félsziget felszíne alatt pedig egy 15 kilométer hosszú aktív lávafolyó húzódik. (BBC)