Szamárköhögés-járvány van Horvátországban

külföld
2023 december 01., 15:37

Bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt egyre nő a szamárköhögéssel diagnosztizált betegek száma Horvátországban, jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese. Kaic arról is beszélt, hogy napról napra emelkedik a betegek száma, péntekre már elérte az 1435-öt. Ennyi fertőzött több mint 40 éve nem volt az országban.

photo_camera Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

A betegek többsége 10 és 14 év közötti gyermek, mondta. A megbetegedések nagy száma növelheti az újszülöttek vagy a még be nem oltott csecsemők megfertőződésének esélyét, ami számukra súlyos, akár végzetes is lehet.

Ivo Ivic virológus, a fertőző betegségek spliti klinikájának korábbi igazgatója szerint várható volt a betegség terjedése, mert az átoltottság 85 százalékos az országban, és legalább 96 százalékos átoltottsággal lehet megakadályozni egy tömeges fertőzési hullámot. A horvát közegészségügyi intézet azt javasolja a kismamáknak, hogy mindenképpen oltassák be magukat. Ahol pedig egy éven aluli gyermek van a családban és még nem kapta meg mindhárom oltást, a szülőknek is ajánlott felvenni a szamárköhögés elleni vakcinát, hogy csökkentsék a gyermek megfertőződésének a kockázatát.

A szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő, csillapíthatatlan, erős köhögéssel járó megbetegedés. Horvátországban az első oltást két hónapos korban kapják a gyerekek kombinált oltás keretében, és az ismétlődő oltássorozat a fiatal felnőttkorig nyújt védettséget. (MTI)