Poroltóval oltotta el a hanukagyertyát a szélsőjobbos képviselő a lengyel parlamentben

külföld
2023 december 12., 18:31
photo_camera Grzegorz Braun az általa kieresztett porfelhőben áll a gyertyatartó előtt a szejm épületében.

Szürreális jelenetek helyszíne volt kedden a lengyel parlament, a szejm épülete - jelentette az AP hírügynökség. A parlament egyik forgalmas közlekedőterében egymás mellett állt az advent miatt elhelyezett karácsonyfa és a zsidó hanuka tiszteletére felállított gyertyatartó. Utóbbi előtt egyszer csak megjelent, piros poroltóval a kezében, a lengyel közélet ismert figurája, a Konföderáció nevű szélsőjobboldali pártszövetség képviselője, az orosz- és királypárti filmrendező, Grzegorz Braun. Majd fogta magát és a helyiséget porfelhőbe burkolva eloltotta a gyertyát.

link Forrás

A parlamenti ülést egy időre meg is szakították az események miatt.

Az akciót az összes fontos párt elítélte, Szymon Holownia házelnök pedig, amellett, hogy kizárta Braunt a keddi ülésről, azonnal feljelentést tett az ügyészségen.

Braun esetében a ”szélsőséges” jelző a legkevésbé sem címkézés: a politikus idén májusban a varsói német kulturális intézetben Jan Grabowski lengyel-kanadai történész előadása közben felpattant a pódiumra, összetörte a mikrofont, kitépte a kábeleket és megsemmisítette a hangszórókat, majd a mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó elhagyni a helyszínt. Az előadás a lengyelországi holokausztról szólt.

Braun a COVID miatti korlátozások elleni erőszakos fellépéséről is ismert és a lengyel nacionalista fősodortól eltérően putyinista. Német- és EU-ellenessége mellett antiszemita összeesküvés-elméleteket is terjeszt arról, hogy Lengyelországot valakik “zsidó állammá” akarják tenni.