Ötven százalékkal csökkentik a peso értékét Argentínában

külföld
2023 december 13., 08:37

Argentína újonnan megalakult kormánya 50 százalékkal csökkenti a peso értékét az amerikai dollárral szemben a „gazdasági sokkterápia” részeként. A dollár átváltási árfolyama mostantól 365 peso helyett 800 peso lesz.

Luis Caputo gazdasági miniszter ezzel együtt az állami kiadások jelentős csökkentését is bejelentette. Csökkentik az üzemanyag- és közlekedési támogatásokat és befagyasztanak jelentősebb állami szerződésekre és reklámra fordított kiadásokat. Caputo elmondása szerint az új kormány a létező legrosszabb gazdasági helyzetet örökölte meg, és a most bevezetett lépések azt a célt szolgálják, hogy elkerüljék a hiperinflációt.

Caputo azonban előrevetítette, hogy most néhány hónapig még rosszabb lesz a helyzet, mint néhány hónappal ezelőtt, különösen az infláció miatt, de szerinte „jobb a kellemetlen igazság, mint a kényelmetlen hazugság”.

photo_camera Argentína új elnöke, Javier Milei. Fotó: FEDERICO DAVID GROSS/Hans Lucas via AFP

Argentína brutális inflációval küzd, a tavalyi eredményekhez képest 150 százalékkal emelkedtek az árak. Miközben az állam hatalmas államadóssággal, alacsony készpénztartalékkal és 40 százalékos szegénységi küszöbbel is küzd. (BBC)