Választókerület-szörnyeket hoztak létre Egerben, a Momentum bírósághoz fordul

POLITIKA
2023 december 16., 11:48

Bíróságon támadta meg Jánosi Zoltán, a Momentum egri polgármesterjelöltje az egri választókerületek újrarajzolását. Erről Jánosi a Facebook-oldalán számolt be.

link Forrás

Eger lakossága folyamatosan csökken, ezért a törvény értelmében a csökkenő lakosságszámhoz kevesebb önkormányzati képviselő jár, azaz 12 egyéni önkormányzati képviselői körzet helyett csak tíz lesz a jövő évi helyhatósági választásokon. A momentumos politikus szerint Mirkóczki Ádám vezette városháza semmilyen információt nem adott közre előzetesen, semmilyen egyeztetés, beszélgetés nem volt arról, hogy alakítják át a választási térképeket. Így sikerült a Felsőváros környékén:

photo_camera Forrás: Jánosi Zoltán

Így pedig a város déli részén található körzetek esetében:

photo_camera Forrás: Jánosi Zoltán

Habár a város hivatalos honlapjára, az eger.hu-ra olyan térképet tettek fel, melyeken a sziget jellegű részeket összekötötték a kerület nagyobb részével, jól látható, hogy Jánosi értelmezésében több olyan körzet is van, amely „földrajzilag nem folytonos”. Márpedig a jelenlegi törvényi szabályozás alapján az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak.

Jánosi szerint a Mirkóczki vezette önkormányzat „az abszurditásig manipulálta az új körzetbeosztást, ami végül a Fidesznek nem okoz érdemi hátrányt, ellenben az ellenzéknek igen”. Szerinte ugyanis a két legaktívabb ellenzéki képviselő körzetét egyszerűen megszüntették: a momentumos Keresztes Zoltán 2019-ben nyertes körzetét és Császár Zoltán körzetét, aki 2019-ben hatodszorra is győztes tudott lenni ellenzéki színekben.

Arról, hogy a Jobbikkal polgármesteri címet szerző Mirkóczki hogy lépett ki a pártjából és hogy kezdett el közeledni a Fidesz felé, egy egész videót forgattunk 2021-ben.

link Forrás

Nemrég pedig feltártuk, hogy egy Fidesz-közeli cég újíthatja fel a négy éve életveszélyes egri Garzonházat.